ДУНЁҚАРАШДА ТАРИХИЙ ХОТИРА ВА ОНГНИНГ ЎЗАРО ДЕАЛЕКТИКАСИ - Ruziyev , Anvar (Научно-просветительский журнал "Наставник", 2021)
Республикамизнинг мустақилликка эришиши билан эса миллий тарихий онг ва хотирамиз ривожида мутлақо янги давр бошланди, дейишимиз мумкин. Албатта, миллий тарихий хотирадаги қатламларни даврийлаштириш шартли ҳарактерга эга. Негаки, биринчидан, ҳар бир халқда у ўзига хос таснифланиши ва хронологик нуқтаи назардан турли даврларни қамраб олиши мумкин. Иккинчидан, ўз миллий тарихий хотирамизга тадбиқан олинганда ҳам, ҳар бир қатлам доирасида бир-биридан сифатий фарқланувчи даврларни ажратса бўлади. Шундай экан, миллий тарихий хотирада турли қатламларни ажратиш унинг ривожига хос бўлган хусусиятларни таҳлил қилиш учун қулайлик яратишини қайд этиш лозим.