АМИР ТЕМУР САЛТАНАТИНИНГ ВУЖУДГА КЕЛИШИ - Эшмуҳаматов, Ахрор (Научно-просветительский журнал "Наставник", 2021)
XIV асрда Мовароуннаҳр ҳудуди айрим феодал ҳукмдорлар, ерли ҳарбий зодагонлар ва Чингиз авлодларидан бўлган мўғул хонларининг ҳокимиятни қўлга киритиш учун олиб борган тўхтовсиз курашлар майдонига айланган. Бу даврда Мовароуннаҳр ҳудуди кичик-кичик давлатларга бўлинган, ҳар бир йирик феодал бутун Мовароуннаҳрни бўйсундириш ва уни битта ҳокимиятга бирлаштириш учун зўр бераётган кучлар қарама-қаршилиги гирдобига тортилган эди