Futbolchilarning jismoniy tayyorgarligi: Futbolchilarning jismoniy tayyorgarligi - Mamanazarova, Aziza; Rustamov, Jabbor (Физическое воспитание, спорт и здоровье, 2023)
Ushbu maqolada zamonaviy futbol o‘yinchilarning harakatlari faolligi yuqori darajadaligi va muskullar ishining shiddatliligi, kattaligi, jismoniy yuklamalarning bir tekisda emasligi, ish bajarish va dam olishning ritm ko‘rinishida bo‘lmagan tarzda (aritmik) ketma-ket kelishi bilan tavsiflanadi. Futbolchilarning harakat faoliyatida eng katta o‘rinni yugurish harakatlari egallaydi. Bunda yugurishning tezligi sekindan maksimal darajagacha qiymatda variatsiyalanishi haqida so’z yuritilgan.