MAKTABGACHA TA`LIM TASHKILOTLARIDA NUTQ O`STIRISH MASHG`ULOTLARINI INTERFAOL USULLAR VOSITASIDA TASHKIL ETISH - Hamrayeva, E`zozxon (Maktabgacha taʼlim jurnali, 2022)
Bolalarning aqliy rivojlanishida ularni bilishga undashda birmuncha afzalliklarga ega. Bu o`yinlar pedagog-tarbiyachi tomonidan o`quv tarbiyaviy maqsadlar uchun maxsus tashkil etiladi. Foydalanilayotgan materiallar turiga qarab didaktik o`yinlar predmetli-didaktik va materiallar, mantiqiy - “qiyin sayohat”, “labirint”, “So`zli-o`yin topishmoqlar”, masalalar, o`yin-sayohatlar: harakatli o`yinlar bolalarni jismoniy tarbiyalashda muhim vosita hisoblanadi. Ular har doim o`yin ishtirokchilaridan faol sensorli va dvigatelli harakatlarni o`rgatilgan maqsadga erishish uchun bajarishni talab etadi. Musobaqa tarzida tashkil etiladigan bu tur o`yinlar bolalarda ijodkorlik, epchillik, tezkorlik, zehnlilik kabi sifatlarini shakllantirishga hizmat qiladi.