XORIJ PSIXOLOGIYASIDA MODDIY VA MA’NAVIY EHTIYOJLARNI O‘RGANISH MUAMMOLARI - Kudratov, Akmaljon (Журнал Педагогики и психологии в современном образовании, 2024)
Ehtiyojlarga tarixiy-genetik yondashuvga qarama-qarshi holda, shaxsni o‘rganuvchi jahon nazariyotchilarining aksariyati inson ehtiyojlari sohasining ijtimoiy-tarixiy sabablardan kelib chiqishini, uning tinimsiz rivojlanishi va o‘zgarishini hisobga olmaydilar, individni unga bo‘ysunmaydigan harakatga soluvchi kuchlarning passiv, nofaol egasi deb tushunishadi, harakatga solish kuchlar-rag‘batlantirish sohasini shaxsning boshqa jihatlaridan – uning dunyoqarashi, xarakteri, qobiliyatlaridan keskin cheklaydilar.