ЗАМОНАВИЙ ТАДҚИҚОТЛАРДА КОПИНГ-СТРАТЕГИЯНИ ИЛМИЙ ЎРГАНИШНИНГ ПСИХОЛОГИК ТАВСИФИ - Амонова, Санобар (Журнал Педагогики и психологии в современном образовании, 2024)
Замонавий дунё йилдан-йилга янгича тус олиб, ундаги маълумотлар оқими тобора кўпайиб бормоқда. Яъни инсон психикасига таъсир этувчи омиллар кун-сайин ортиб, онг сезиларли ўзгаришларни бошдан кечирмоқда. Янги жамият инсониятга масъулиятли вазифаларни ҳал этиш, янги шахслараро муносабатлар ва ижтимоий ҳамкорлик алоқаларни ўранатиш шунингдек, бирор соҳада самарали ҳамда муваффаққиятли фаолият олиб бориш каби заруратни талаб этмоқда. Қолаверса, бундай мураккаб вазиятлар ҳар бир инсондан ўзига хос ҳаётий тажриба, когнитив фаоллик, ташаббускорлик, ижодкорлик, бардошлилик шу билан бирга, турли муаммоларни бартараф этишга оид янги хатти-ҳаракатлар мажмуини талаб этиши табийдир. Инсонга тегишли мазкур сифатлар, замонавий психологияда “копинг-стратегия” тушунчаси билан таърифланиб, у инсоннинг енгиш, курашиш қобилияти вазиятида намоён бўлади.