Metrologiya fanida fizik miqdorlarni tasniflash - Qambarov, Sanjarbek (Физико-технологического образование, 2023)
Metrologiya - o'lchovlar, ta'minlash usullari va vositalari haqidagi fan ularning birligi. Metrologiya vositalari -o'lchovlar to'plami va kerakli aniqlikni ta'minlovchi metrologik standartlar. Metrologiyaning rivojlanish tarixi. Metrologiya terminologiyasi. Xalqaro metrologiya tashkilotlari tomonidan muvofiqlashtirilgan. Ideal o'lchamlar real tushunchalar modeli bo‘lib, asosan, unda qo‘llaniladi matematika. O'lchov birliklarini kiritish va ulardan foydalanish qobiliyati o'lchangan fizik miqdorning farqlovchi belgisidir. Jismoniy miqdorning o'lchami biz bilishimizdan qat'i nazar, ob'ektiv ravishda mavjud