TEMPERA BO`YOG`I VA UNING O`ZIGA XOS TOMONLARI - Xudoyberdiyev, Mirolim (Физико-технологического образование, 2022)
Asrlar davomida tempera ishlash usullarini rassomlar tomonidan rivojlantirib keldilar. Ayniqsa, tuxum sarig`idan tayyorlangan temperada ishlash Andrey Rublyov ijodining asosiy qismini tashkil etgan. Rossiyada tempera bilan rangli tasvir ishlash XVIII asrning ikkinchi yarmigacha rivojlandi. Lekin tempera yordamida devorlarga rangli tasvir ishlash faqatgina G`arbiy Yevropadagina emas, balki Vizantiya va Rossiyada ham keng tarqalgan edi. Ushbu maqolada tempera bo’yog’ining hususiyatlari ishlanish uslublari haqida so’z boradi