TURKISTONDA BARPO ETILGAN RUS QISHLOQLARI - Qobulov, Sahob (Мир исследований, 2021)
Mazkur maqolada Turkiston zaminida XIX asr II yarmidan XX asr boshlarigacha bo‘lgan davrda mustamlakachi hokimiyat tomonidan mahalliy yerlarning o’zlashtirilishi, ko’chirish siyosati natijasida yangidan yangi rus turar manzilgohlari tashkil topganligi, o’sha ko’chirib keltirilgan rus xalqi uchun yaratilgan sharoitlar, berilgan imkoniyatlar hamda rus ta’lim muassasalari faoliyati tarixiy manbalar asosida yoritib berilgan. Shuningdek, maqolada mustamlakachilar tomonidan Turkiston o’lkasida olib borilgan agrar hamda melioratsiya sohasidagi zo’ravonlikka asoslangan siyosat va uning qo’pol xatosi, ushbu yo’l qo’yilgan xatolar oqibatlari shu bilan birgalikda ko’chirib keltirilgan aholiga unumdor yerlarning berilishi va bu siyosatga qarshi xalq noroziliklari ham bayon etilgan.