АЛИШЕР НАВОИЙНИНГ «ХАЗОЙИН УЛ-МОНИЙ»ДАГИ БОШЦАРУВГА ОИД КАРАШЛАРИ - Isroilov, G`ayrat (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2023)
Маколада буюк шоир Алишер Навоийнинг сиёсий жараёнлар, харбий муносабатлар, бошкарув тизими, сиёсий гурухлар, табакалар ва уларнинг урталаридаги муносабатлар, бошкарув карорлари, ижтимоий ахвол, иктисодий муносабатлар, дипломатик алокалар каби давлат ва жамият бошкаруви билан алокадор соха масалаларига уз даврининг мутафаккир олими ва давлат арбоби сифатидаги карашлари уз асарлари асосида тахлил этилади. Алишер Навоий бошкарув, унинг хусусиятлари хакидаги фикрлари адибнинг нафакат буюк шоир, балки забардаст давлат арбоби, кучли салохият, Fайрат-шижоат эгаси, катта таъсир кучига эга доно рахбар, донишманд етакчи хам булганлигини курсатади. Маколада, шунингдек, Хуросон давлатининг уз давридаги юксалишига шаксиз, катта хисса кушган Навоий шунчаки топширикларни бажариш билан эмас, балки ташаббус курсатиш, ташкил этиш, таъминлаш ва назорат килиш, бошкарув фаолияти хакида нодир карашлар билан хам буюк давлат арбоблари каторидан жой олгани ёритиб берилади.