CHO‘LPON IJODIDA YURT VA MILLAT MUSTAQILLIGI QAYG’USI - tojiboyeva, ozoda (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2022)
Chor Rossiyasi tomonidan 1864-1885-yillar mobaynida O‘rta Osiyo xonlik va amirliklarini mustamlakaga aylantirildi. Rossiyaning Sharqdagi siyosatiga muayyan darajada ta’sir o‘tkazgan kishilardan biri N.I.Ilminskiy maslakdoshi Pobedonosevga yozgan maktublarining birida bunday fikrni og‘a surgan edi: “Olimlardan va o‘ta bilimli o‘qituvchilardan ehtiyot bo‘linglar