Nurali Qobul ijodıda ayol ruhiyati tasviri - Qurbonova, Gulbahor (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2024)
D.O‘rayeva Alisher Navoiyning “Layli va Majnun” dostonida Majnun navhalari badiiyati xususida to‘xtalar ekan,33 azador navhachi osmonga (havoga) qarab nola chekishi, ayol bo‘lsa, sochlarini yoyib, oldiga tashlashi, yum-yum ko‘z yosh to‘kib, un tortib, ya’ni ovoz solib, kuyingancha yig‘i qilishi, shundan kelib chiqib, fors-tojiklar orasida yig‘ichi-navhagar “so‘gvor” ham deyilishini aytib, shu jihatdan yuqoridagi misralar aza navhasini aytuvchining holatini real tasvirlashini ta’kidlaydi. Yana uning fikricha, motamda navha qiluvchilar o‘z so‘zlarini sabza (qo‘shiq) qilib aytishga urinadilar. Lekin bunday improvizatsiya jarayonida tilga kelgani aytilaveradiki, hatto yuqoridagi misrada ta’kidlab ko‘rsatilayotganidek, marhum afsonaviylashtiriladi, sifatlari mubolag‘alashtiriladi.