ФРЭНСИС БЭКОННИНГ ЭПИСТЕМОЛОГИК МЕЪРОСИДА ИЛМИЙ БИЛИШ УСУЛЛАРИ - Аминова, Наргиза (Журнал иностранных языков и лингвистики, 2023)
Мазкур мақолада Бэкон табиатни ўрганиш ғоясини илгари сурган. Схоластика ва антик давр фалсафаси, айниқса Платон ва Аристотель билиш предметини ғоя, шаклдан, яъни субъектив тасаввурлардан келтириб чиқаришган. Бэкон уларни рад этади ва тадқиқот марказига табиатни қўяди. Мавзуда ушбу назарий-фалсафий қарашлардаги зиддиятлар очиб берилган. Бэкон барча илм-фан соҳалари учун муҳим бўлган умумий илмий методологияни, унинг ибораси билан айтганда, “дунё глобуси”ни яратишга интилган. У табиатни ўрганиш ёки натурфалсафа билан чекланиб қолмайди, унинг диққати ижтимоий-сиёсий, юриспруденция ва этика каби фанлар билан боғлиқ масалаларни ҳам ўрганишга қаратилгандир. Шу нуқтаи назардан Бэкон методологияси “универсал фалсафа” хусусиятига эга.