O‘ZBEK TILIDAGI “TIL” MAVZUVIY GURUHIGA KIRUVCHI MAQOLLARNING SEMANTIK O‘ZIGA XOSLIGI - Jurayev, Nurbek (Журнал иностранных языков и лингвистики, 2021)
Hozirgi dunyo tilshunosligida o‘zbek tilidagi asrdan-asrga, avloddan-avlodga o‘tib kelayotgan maqollarimizning ma’no jihatdan naqadar yetukligi xalq og’zaki ijodimiz noyob durdonasi sifatida alohida e’tirof etiladi. Ularda bir so‘zning o‘nlab ma’no qirralari, badiiy tasvir vositalari, poetik ko‘chimlarining barcha namunalarini uchratish mumkin. Yillar davomida jonli so‘zlashuv va o‘zaro nutqiy munosabatlarda, badiiy, tarixiy va ilmiy asarlarda muntazam ravishda qo‘llanilib kelmoqda. Quyidagi maqolada o‘zbek tilidagi “til” mavzuviy guruhiga kiruvchi maqollarning semantik o‘ziga xosligi muallif tomonidan tegishli namunalar asosida tadqiq etilgan.