A ВАШИНГТОН ИРВИНГ АСАРЛАРИДА ХАЖВИЙ ОБРАЗЛАР: ВАШИНГТОН ИРВИНГ АСАРЛАРИДА ХАЖВИЙ ОБРАЗЛАР - Расулова, Сохиба (Журнал иностранных языков и лингвистики, 2022)
Мақолада таниқли америка ёзувчиси, миллий адабиёти асосчиси, нозик услуб соҳиби Вашингтон Ирвинг ҳаёти ва илк ижоди ҳақида сўз юритилади. Муаллиф инглиз тилидаги манбалар асосида Ирвинг ижодини таҳлил қиларкан, роман каби муҳим ўрин тутган қисқа ҳикоя-новелла жанрининг истиқболи Вашингтон Ирвинг номи билан боғлиқ. Адибнинг дастлабки новеллалари (Эскизлар китоби) даги реал ва комик сюжетини романтик кайфиятда очиб беради. Аслида чин ҳақиқатга оғир машаққатлар орқалигина эришиш мумкин. Ундай ҳақиқат Ирвинг учун ҳаётда энг азиз нарсадир. Айни пайтда мақолада муаллиф Ирвинг ижодида “Рип Ван Винкл” ривоятларнинг ўрнини ҳам тасвирлашга интилади. Муаллиф ушбу туркумдаги воқеалар ривожини қуйидагича талқин этади: Ирвинг "сирли нарсаларни" табиий нарса сифатида очиб беради. Ирвинг - юморист ўз ўқувчисининг ҳис - туйғуларини тарбиялайди, тасаввур ва ақлни ривожлантиради.