O’ZBEK MILLIY CHOLG’USI GʼIJJAK VA UNING RIVOJLANISH TARIXI - Xolmirzayev, Otamurod (Журнал музыки и искусства, 2022)
Forobiy tabir bilan aytadigan bo’lsak Eng mukammal cholgu bu- Inson ovosi, unga yaqin cholg’ular esa nay va Rubab (G’ijjak)dir. Dunyo xalqlari orasida torli kamonli cholg’ular juda keng tarqalgan ularning ohangi, ijro yo’nalishi, nolasi va ko’rinishi o’ziga hosdir,shu qatorda o’zbek xalq cholg’usi bo’lmish g’ijjak ham bular orasida ajiralib turudi.